Richter nevidí vo vlastnom rezorte riešenia pre nezamestnanosť?

13.05.2013 Bratislava

Minister práce dnes predložil do Výboru NR SR pre sociálne veci správu o aktuálnej situácii na trhu práce a o opatreniach na jej zlepšenie.

V dokumente sú všeobecné informácie, suché štatistiky a vágne predstavy. Zodpovednosť za neúspech a za bezvýchodiskovú situáciu ministerstvo prehadzuje na plecia ekonomických ministerstiev s očakávaním, že predložia konkrétne a účinné prorastové opatrenia v oblasti hospodárstva.

Poslanec NR SR za stranu Most-Híd, József Nagy, člen Výboru NR SR pre sociálne veci: "Vlajková loď vlády proti nezamestnanosti: Národný projekt pre vytvorenie pracovných miest pre mladých do 29 rokov sa nedokáže rozhýbať. Za 6 mesiacov majú len 5 100 prijatých žiadostí, ale ani zmienka o reálnych pracovných miestach, ktorých sa sľubovalo 14 000. Dokonca zvažujú projekt od júna zastaviť."

Ešte horšie dopadli ambiciózne plány pre zamestnávanie samosprávami, kde sa eviduje len 276 žiadostí z celej republiky a pokus o podporované zamestnávanie v oblasti dopravy skončilo úplným fiaskom.

"Vláda ani po roku nemá riešenie pre zníženie nezamestnanosti a výhovorky na predchádzajúce vedenie už stratili účinok. Privítal by som obnovenie osvedčených programov, ktoré po zmene vlády utlmili," povedal svoje riešenie Nagy.

V rokoch 2011 a 2012 cez Ministerstvo životného prostredia zamestnali z európskych fondov 1 400 nezamestnaných pri čistení okolia vodných tokov. "Podobné zmysluplné činnosti by vedeli nájsť aj cestári, lesníci ale aj samosprávy," dodal poslanec.

„Neobstojí argument, že po skončení programu sa pracovníci vrátia na úrady práce. Aspoň dovtedy sa môžu cítiť užitočnými, využijeme európske peniaze a ušetríme na ich sociálnej podpore, na čo sa skladá každý občan Slovenska,“ ukončil Nagy.
 
Zuzana Bačiak Masaryková
tlačová tajomníčka
 

Vyberte región